29 Mart 2008 Cumartesi

HADİ WAFFLE YAPALIM..


Hafta sonu kahvaltılarına bayılırım… Masayı donatacaksınız değişik değişik kahvaltılıklarla ve başlayacaksınız keyifle onları yemeğe..Bende bu cumartesi günü harika bir kahvaltı hazırlamak istedim kendime ama o kadar geniş bir menü olmadı.

Ekim ayında waffle makinesı aldım bir beyaz eşya dükkanından. Parasını verdim ama ellerinde yokmuş “merak etmeyin hoca hanım sipariş vereceğiz hemen gelir “dediler. Ve dükkan sahibi Cengiz bey sordu “bu maffle mı, baffle mı ne o? Ne işe yarar? İlk defa biri gelip bundan istedi” dedi. Kataloglarında öyle bir ürünün varlığından haberleri de yoktu. “Gelince göreceğiz” dedi. Ve ben başladım beklemeye….. Ekim ayı nerde, mart ayı nerde…. O kadar zamandan beri bekliyordum. En sonunda waffle makinem geldi de rahatladım.

Hafta sonu kahvaltımı da kalpli waffle larım süsledi. İçlerine de saralle ve krokan sürdüm inanılmaz güzel oldu. Biraz fazla yapıp yan komşuma ve üst komşuma da ikram ettim. Dur size tarifini vereyim de Pazar kahvaltısında yapın.
Bu arada waffle makinem yok ki benim demeyin. Tarifi teflon tavada da yapabilirsiniz. Az bir miktar dökün ve iki tarafını pişirin. İçine reçel, peynir, saralle, krokan sürün .. çocuklarınız bayılacak emin olun….

Gelelim tarife… Bacılarım inanın evde olan malzeme hepsi. Sadece evde extra süt olması gerek… Evde süt yoksa gidin yan komşuda vardır belki ondan istersiniz…
Evde margarinda vardı dimi…100 gram margarini eritin, 1 su bardağı un, 1 su bardağı süt, biraz kabartma tozu atın, ee şekerde atın 2 tatlı kaşığı biraz da tuz ekleyin ve mikserle karıştırın.. ben tupperın şek şek ini kullandım. Muhteşem karıştı. Pek bi kolaydı..

Sonra olanlar waffle makinasında , olmayanlarda teflon tavada azar azar dökerek pişirin. İçine de istediğiniz malzemeyi koyarak yiyebilirsiniz….
Wallah harika oluyor…

24 Mart 2008 Pazartesi

SOĞAN YAHNİSİ





ÖĞRETMEN MUTFAĞA GİRDİİİİİİİ

Ya gerçekten bu yemek olayı sardı beni. Aç kalmıyorum ama burada yayınlamak içinde müthiş yemekler yapamam..

Haftasonu Siirt ‘ te harika bir ailenin evinde kaldım. Sanki yurt dışına çıkmış gibi oldum. Onlarla iken sanki yaşadığım yeri unuttum:=) ne garip dimi..
Kısaca hafta sonum gayet güzel geçti.
Pazar akşamı soğan yahnisi yapalım dedi Nesrin abla. Ama sanmayın ki kolay bir yemek…
Öncelikle bir Vesile’ye ihtiyacınız var. Vesile salça bitti, Vesile minnacık minnacık soğan al , Vesile dolaptan domates verir misin dediğinizde yardımcı olacak bir Vesile niz olması gerek. Daha sonra da Afyon’a gidip kocaman bir toprak testi alın. Ve tamamdır soğan yahnisi yapmak için hazırsınız..

Eşiniz eve kocaman soğan aldı ise ona “bi soğan almayı bilmiyorsun bu ne!!” demeyin artık..O kocaman soğanları dolma yapın, “gidip bu minnacık soğanlardan neden aldın? Nasıl soyacağım bu ne ya!!!” demeyin artık onları da yahni yapın…

Minnacık soğanları yaklaşık 1 saatte yakın anadan doğma soyduktan sonra, bir kaba koyup soğuk su ile bi duş aldırın. Toprak tesitiye biraz sıvı yağ koyduktan sonra soğanların aklını başından alacak derecede kavurun. Sonra etlerle de şöle bi buluşturun ki tatları birbirleriyle bütünleşsin. Salça, az bi karabiber, tuzuda ilave ettikten sonra ağır ateşte pişsin. Annem içine dal kekik koyar, mis gibi olur…..Yemeğimizi yapan Nesrin abla kekiği içine koymak istemedi, kekik soğan ve etin kokusunu bastırır bu yüzden kekiksiz yapalım dedi. Ve inanın muhteşem oldu.

işte bakın o kocamanyahni tabağı sonunda ne oldu. sildim süpürdüm...

eline sağlık Nesrin abla..




Hatta ben soğan yahnisini yemeden eve dönecektim ama “yemeden gitme, pişman olursun” dendiği için yemeği bekledim. Ve haklı olduklarını gördüm…..

16 Mart 2008 Pazar

Arap Usulü Biber Dolması



Diğer blogcu arkadaşlarıma yetişemesem de ben kendimi yetiştirmeye çalışıyorum. Sizlerden de destek alarak mutfakta bişicikler yapmaya çalışıyorum işte.

Bugün dolma yaptım. Batman’dan kurutulmuş biber aldım. Bir arkadaşım sumak vermişti. Bu sumak farklı, dolma için kullanılıyor başka yemeklerde kullanılıyor mu bilmiyorum. Az önce pişti yemeğim hemen fareler gibi dolmayı kemirdim baktım ki müthiş olmuş. Way be Esra bunu sen mi yaptın dedim:=)

Dolma tarifi de verilir mi diyeceksiniz ama az biraz vereyim. Aslında benden iyi biliyorsunuzdur dolma yapmayı. Benim dolmadaki tek fark içinde küçük küçük doğradığım et. Ve sıcak suda beklettiğim biraz sumak. Sıcak suda bekletip , sumak yumuşayınca içini doldurduğum binerlerin üstüne döküp ocakta pişirdim dolmaları. Sumak o kadar güzel bir lezzet verdi ki.. Ekşimdi bir tad. Eğer baharatçılarda bulursanız mutlaka deneyin. Didem cim bak işte bendeki sumak bu. Umarım denemişsindir o elindekini:=)

6 Mart 2008 Perşembe

Mercimekli Börek





Ben kimm pasta börek yapmak kim…… Aslında kendimi becerikli görsem de bu blogcular sayesinde anladım ki ben pastadan yemekten anlamıyorum ne maharetli bu kadınlara yarabbim dedim. Ama bir karar verdim yazın blogspotun GURU sunun yanına gidip bir iki bişey öğreneceğim. Marifetlim Melek ablanın yanındayım…

Sizlere daha önceden yaptığım ama tarifini vermediğim böreğimi anlatacağım.
Söylemesi ayıp marifetli Melek’in oğlu benim yapmış olduğum bu börekten 5 adet yedi. Çocuğun lokmalarını saymadım tabiî ki ama beğendi ki yedi yani:=) neyse iyi yaptığım bir şey oldu işte.

Sevgili bacılarım, bu vereceğim tarif gerçekten çok güzel. Bir gün bu börekten yapıp okula götürdüm, okuldaki arkadaşlar iç malzemesini kavrulmuş et sandı. Halbuki bizim bildiğimiz kara şimşekti…. Çok laf etmeden vereyim tarifi de sizlerde evinizde yapın…

Vereceğim tarif tamamen göz kararıdır. Öyle kaşıkla ölçmekle uğraşamam çünkü.
Biraz yeşil mercimeği kaynatın, 1 kuru soğan ile 1 pırasayı minnacık minnacık doğrayıp yağda pembeleştirin(aslında o pembeleşmez ki, sararır, rengi gider pembeleşme muhabbetini kim uyduruyor ki!!) 2 adet te patatesi haşlayın , daha sonra mercimeği, patatesi,sözde pembeleşen pırasa ve kuru soğanı bir kapta karıştırın, ve unutulmaması gereken asıl malzemeler, kimyon,tuz,karabiber, kekik eklemeyi unutmayın…. Aslın lezzet baharette tabiî ki..

Ben yufkaları çift yufka olarak ,sigara böreği sardım ama muska gibi de sarsanız gayet hoş oluyor.. mutlaka deneyin…..

Sevgili bacılarım, afiyet olsun…